Daniel, prieten bun si coleg de aventura in STEP a reusit sa faca luna asta o expeditie pe care foarte putini oameni gandesc dar mai ales ajung sa o faca. El a urcat Muntele Kilimajaro, vârful Uhuru 5895m. O surpriza foarte frumoasa a fost cand am primit poza cu tricoul turneului 1 "Bacau Streetball Challenge" facuta pe cel mai inalt varf din Africa. O expeditie de nota 10 pentru un aventurier de nota 10. Cei de la Ziarul de Bacau au acoperit aceasta realizare cu un reportaj:
"Entuziasmul specific vârstei, dar și marea sa pasiune pentru călătorie și alpinism l-au determinat pe un tânăr băcăuan să profite din plin de luna de concediu din acest an, pentru a-și împlini parte din visurile sale îndrăznețe. Și-a luat astfel rucsacul în spate, inima în dinți și… avionul până Nairobi, în Kenya, acolo de unde avea să înceapă alături de alți doi prieteni o mare aventură, Muntele Kilimajaro, vârful Uhuru.
Daniel are 29 de ani, este membru al ONG STEP (Surf the Earth Project) Bacău și pasionat din copilărie de munte și, desigur, de aventură. Și-a urmat pasiunea prin expediții repetate în munții Carpați și Alpi. Nevoia însă, născută din pasiunea amintită, de “mai mult și mai mult” și-a spus repede cuvântul, astfel că tânărul băcăuan a hotărât să profite din plin de luna de concediu din anul în curs pentru a trece de Carpați și Alpi. Așa a ajuns pe culmi și mai înalte. “După expedițiile făcute, am decis, împreună cu doi prieteni din țară, că e momentul să încercăm altitudini ceva mai mari – ne relatează de la fața locului, Daniel, prin e-mail – și cum Kilimanjaro, vârful Uhuru, părea o ascensiune accesibilă financiar, totuși nu lipsită de dificultate, decizia a fost unanimă: mergem acolo”.
Cei trei prieteni și-au dat, astfel, întâlnire la Nairobi, în Kenya, pe 26 iunie 2013. De aici, cu mijloace de transport locale – taxiuri, autobuze, boda-boda sau “motocicleta taxi” etc., printre opriri prin hosteluri și campinguri la prețuri accesibile – “resursele financiare sunt proprii” – cei trei amici au pornit în marea călătorie. Pe cel mai înalt vârf al Africii – Uhuru (5.895 m) cei trei români, alături de un elevețian, au ajuns pe data de 2 iulie, după o ascensiune pe o rută de nivel intermediar ca dificultate, pornită pe 27 iunie.
“A fost un drum dificil, expediția, pentru noi, a fost prima de acest nivel, urcarea a fost dificilă, plină de obstacole fizice și psihice – mărturisește Daniel – dar înaintam «pole, pole» (încet, încet, n. red.) cu zice ghidul nostru, ne încurajam, beam apă, mâncam un pic de ciocolată și din nou la drum”. Despre sentimentul pe care-l ai când atingi culmi aparent imposibil de atins, Daniel nu are cuvinte. Mai ales că drumul până la culme a fost pavat nu doar cu peisaje superbe, ci și cu fenomene meteorologice extreme, oboseală fizică și blocaj mental. “La nivel personal am reușit să ne depășim limitele atât din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic. AMS – altitude mountain sickness – afectează organismul, dar creează și blocaje mentale – retrăiește, parcă, acele clipe, băcăuanul. Dacă reușești să treci peste, atunci șansele de a ajunge în vârf cresc. Iar noi am reușit să trecem peste aceste obstacole, deși ne-am confruntat la modul cel mai serios cu ele”.
Povestea nu se termină aici
Odată împlinit visul, acesta a născut un altul. Așa se face că nici Uhuru nu este de ajuns. “Inițial, în program aveam ascensiunea către vârful Uhuru – Kilimanjaro – ne povestește Daniel -, pe ruta Machame precum și un mic safari”. Temerarii și-au împlinit obiectivele, dar desigur, nu a fost suficient. Așa se face că expediția are și un “va urma”. “Doi dintre noi am decis să continuăm aventura africană, cel de-al treilea prieten fiind nevoit să se întoarcă în țară. Și aventura continuă. În aceste zile, Daniel este în Kampala (Uganda) și se pregătește să plece la Jinja, la 40 km de Kampala, pentru “a vizita izvoarele Nilului și pentru un pic de rafting”. După această călătorie, ne mai spune tânărul băcăuan, se va întoarce în țară, dar numai până la anul, când va avea din nou o lună de concediu de care își propune să profite la maximum. “Uhuru a fost o piatră de încercare. Mă gândesc, odată ce am trecut de ea, la următoarele – încheie Daniel povestea. Mă pregătesc de Aconcagua”.
Articol scris de Madalina Rotaru
La cat mai multe realizari de acest gen! Acum e momentul !